Впровадження в Україні європейських стандартів дозволяє зняти бар’єри у торгівлі, сприяє стимулюванню інноваційного розвитку галузі

Впровадження в Україні європейських стандартів дозволяє зняти бар’єри у торгівлі, сприяє стимулюванню інноваційного розвитку галузі

У липні планується прийняття комплексу з шести гармонізованих з міжнародними нормативними документами стандартів ДСТУ Б EN 1279:2013 Скло для будівництва. Склопакети. (Частини 1-6) для виробництва склопакетів.

Про це йшла мова в Мінрегіоні на розширеному засіданні представників технічних комітетів стандартизації та розробників світлопрозорих конструкцій, на якому обговорювались питання сучасних вимог до світлопрозорих конструкцій, підвищення їх експлуатаційних характеристик та якості за рахунок удосконалення національної нормативної бази шляхом гармонізації з міжнародними нормативними документами.

Необхідність обговорення викликана наріканнями споживачів на якість світлопрозорих конструкцій, властивості яких залежать, зокрема від діючої нормативної бази.

На сьогодні в Україні чинні національні стандарти ДСТУ Б В.2.7-107:2008 «Склопакети клеєні будівельного призначення. Технічні умови» та ДСТУ Б В.2-26-2004 «Склопакети будівельного призначення. Метод визначення опору атмосферним впливам і оцінки довговічності», які не в повній мірі відповідають сучасним вимогам щодо виробництва і застосування світлопрозорих конструкцій. Тому готується до впровадження комплекс національних стандартів, ідентичних європейським на виробництво і використання склопакетів ДСТУ Б EN 1279:2013 Скло для будівництва. Склопакети. (Частини 1-6).

Мінрегіоном вирішено, після набрання чинності комплексом стандартів ДСТУ Б EN 1279, вважати національними стандартами паралельної дії ДСТУ Б В.2.7-107 та ДСТУ Б EN 1279 на перехідний період до 01 січня 2015 року.

Під час обговорення досягнуто консенсусу щодо надання ДСТУ Б ЕN 1279-1:2013 Скло для будівництва. Склопакети. Частина 1: Загальні положення, допуски на розміри і правила опису системи (ЕN 1279-1:2004+АС:2006, IDТ) статусу регламентних технічних умов та забезпечення включення до Переліку національних стандартів, відповідність вимогам яких свідчить про відповідність вимогам Технічного регламенту будівельних виробів, будівель і споруд.


Таким чином, бізнесу представлена повноцінна можливість створювати сучасне виробництво вітчизняної продукції.

Удосконалення нормативної бази Мінрегіон проводить тісному контакті з провідними виробниками, проектувальниками та будівельниками. Це дозволяє враховувати в документах практичні питання і інтереси національних виробників.

Впровадження в Україні європейських стандартів дозволяє зняти бар’єри у торгівлі, сприяти поліпшенню технологій, організації та контролю продукції на виробництві, стимулювати інноваційний розвиток галузі.

Мінрегіон. Департамент технічного регулювання та науково-технічного розвитку http://minregion.gov.ua/news/vprovadzhennya-v-ukrayini-evropeyskih-standartiv-dozvolyae-znyati-bareri-u-torgivli-spriyae-stimulyuvannyu-innovaciynogo-rozvitku-galuzi/

05.07.2013
Мнение редакции может отличаться от мнения автора.
+380 44 232 XX XX +380 44 232 2080
Идентификатор: 10973