В Україні з'явився комфортний енергоефективний будинок-презентація
Фото: Елена Сердюк, OKNA.ua
Официальное открытие OptimaHouse — первого в Украине серийного энергоэффективного дома площадью 130 м2, расположенного на участке 0,06 га. Слева направо: Андрей Кучерявый, архитектор, Александр Степаненко, советник генерального директора ООО «Века Украина», Юрий Ткаченко, генеральный директор компании «Велюкс Украина», Владимир Шатунен, генеральный директор компании «Шнейдер Электрик Украина», Кирилл Песенков, директор компании «Сен-Гобен Строительная Продукция Украина», Ксения Сичкаренко,

В Україні з'явився комфортний енергоефективний будинок-презентація

10 червня 2015 відбулося урочисте відкриття енергоефективного будинку OptimaHouse, який розташований на території котеджного селища «Біг-Бен». Проект зі зведення першого в Україні енергоефективного будинку стартував у серпні 2014 року і, як повідомив керівник компанії-забудовника «Доступне житло» Іван Перегінець, будинок днями введено в експлуатацію.

Як акцентував увагу Юрій Ткаченко, генеральний директор компанії «Шнейдер Електрик Україна», OptimaHouse — будинок оптимальний. «Ми (компанії-партнери, які взяли участь у проекті — прим. ред.) Вирішили себе обмежувати у використанні надлишкових технологій для цього будинку, тобто коли у вас є бюджет, доводиться обмежувати свої ідеї. Спробували вписатися в дуже вузький бюджет — 1000 $ за квадратний метр. Ми хотіли досягти певних результатів в енергоспоживанні, комфорті і в екологічності. І застосовували тільки те обладнання, яке наближало нас до цієї цифри. Тому все, що ми вибирали, всі інженерні системи і конструкції, які тут застосовані, вони завжди зважувалися за такими параметрами: наскільки вони наближають нас до нашої мети по енергоспоживанню і комфорту, і наскільки це здорожує конструкцію».

Згідно теплоенергетичного паспорту будівлі, розрахункова питома витрата теплової енергії на опалення становить 37,44 кВт˙ч/м2 в рік при нормативному 136,29 кВт˙ч/м2 в рік. Будинок належить до класу «А» по ​​споживанню теплової енергії на опалення і вентиляцію, що підтверджено серією дослідів, проведених «Державним науково-дослідним інститутом будівельних конструкцій». З досвіду енергоефективного будинку побудованому в 2013 році в Білорусі, фактичні значення витрат можуть бути ефективніше за розрахункові. Після двох років експлуатації білоруський будинок споживає 14 кВт˙ч/м2 в рік при розрахунковому значенні 30 кВт˙ч/м2 в рік. В основному це відбулося за рахунок зсуву клімату — не було суворих зим.

На презентації будинку архітектор, Олександр Кучерявий, зазначив, що енергоспоживання OptimaHouse складе 8 тис. кВт˙год на рік (за його розрахунками аналогічний будинок побудований за нормами буде споживати 23 тис. кВт˙год на рік). Наприклад, у 2017 році для будинку, який не підключений до газу, тариф на електроенергію складе 0,9 грн за 1 кВт˙год. Згідно з цими показниками, рахунки за електрику для OptimaHouse і будинку, побудованого за нормами, будуть 600 грн/міс. і 1725 грн/міс. відповідно. На презентації OptimaHouse Геннадій Григорович Фаренюк, директор НДІБК, резюмував, що «нам потрібно не тільки те житло, яке ми можемо придбати, нам потрібно ще житло, за яке ми можемо платити в умовах постійного тренду: підвищення цін на енергоносії».

У цьому проекті перед вікнами були поставлені завдання щодо забезпечення теплоізоляції і природної освітленості. У будинку застосовані металопластикові вікна з коефіцієнтом теплопередачі 1 Вт/м2К, мансардні вікна з Uw = 0,78 Вт/м2К і розсувні система — вихід на терасу.
Загальна площа вікон відносно площі підлоги склала 31,5%. Їх розміщували для максимального надходження сонячного світла взимку, тим самим зменшуючи витрати на опалення, а для сонцезахисту влітку мансардні вікна обладнані автоматичними маркізетами, які підключені до системи «Розумний будинок».
Середній коефіцієнт освітленості по приміщеннях склав 3-5% (у рекомендаціях зазначено 0,5%).

Після офіційного відкриття будинку нового покоління, протягом двох років він буде відкритий для відвідувань, презентацій і різних заходів. Наприклад, цієї неділі (14 червня 2015 року) «Велюкс Україна» запрошує своїх партнерів відвідати будинок з екскурсією.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 15441