В Україні прийнято закон про Фонд енергоефективності
Фото: Мінрегіон

В Україні прийнято закон про Фонд енергоефективності

Верховна Рада України прийняла в другому читанні Закон «Про Фонд енергоефективності» № 5598 від 26.12.2016, яким визначаються інстументи для підтримки впровадження енергоефективності в країні, повідомляє платформа OKNA.ua.

Учора 278 депутатів проголосовали за цей законопроект.

Як зазначив Віце-прем’єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, Фонд енергоефективності надає фінансові інструменти й технічні рішення людям для зменшення споживання енергоресурсів. У бюджеті на 2017 рік уже виділено 800 млн. грн на фінансування Фонду, однак половина суми була переорієнтована на реалізацію державної програми «теплих кредитів». Також, за інформацією з різних джерел, оцінюються можливості для залучення ще від 100 до 150 млн євро від міжнародних партнерів для наповнення Фонду упродовж року.

Читати також: Закон про Фонд енергоефективності прийнято в першому читанні

Геннадій Зубко, у своєму виступі у Верховній Раді, зауважив, що Європейський союз підтвердив готовність фінансувати наповнення Фонду.

Як раніше повідомляла платформа OKNA.ua, об’єм компенсацій від Фонду буде прямо залежати від результатів проведених заходів. Для участі будинку в програмах фінансування, він повинен мати сертифікат енергоефективності (якщо інше не передбачено Законом).

Фонд буде видавати кредити за ставкою нижчою, ніж у комерційних банків, і, якщо роботи були виконані за проектом, мешканці отримають грант. За подібною схемою успішно працював словацьких Фонд. Він видавав гранти допоки ставки за кредитами були високі. Тепер же виступає фінансовим інститутом и кредитує ОСББ.

Читати також: Приклад успішної стратегії утеплення та модернізації житла в Словаччині
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 18312