Розроблено технологію охолодження подвійних фасадів без складних засобів управління
TUM Fotostelle

Розроблено технологію охолодження подвійних фасадів без складних засобів управління

У Технічному університеті Мюнхена (Technical University of Munich, TUM) розробили систему вентиляції для подвійного фасаду, яка сама реагує на підвищення температури між панелями й економить енергію на охолодженні.

Коли температура між панелями піднімається вище 23 градусів Цельсія, зовнішній фасад виступає вперед на 5 см і запобігає перегріванню будівлі. Він знову закривається, коли температура знижується. Це реалізовано за допомогою «теплових циліндрів», які у чотирьох кутах з'єднують зовнішню панель із рамою. У середині циліндра міститься восково-масляна суміш, яка після певної температури починає танути й розширюватися, тим самим виштовхуючи фасад. Час реакції становить кілька хвилин.
У холодну пору подвійний фасад залишається закритим.

Симуляції, проведені на кафедрі будівельних технологій (Building Technology) і кліматичного дизайну (Climate Responsive Design) TUM, продемонстрували, що нова концепція дозволяє зберегти до 50% енергії, необхідної для нагрівання та охолодження, у порівнянні із сучасними фасадами.

Читайте також: Німецькі вчені розробили теплу трикамерну профільну систему для пасивних будинків

Продукт розроблений командою фахівців під керівництвом д-ра Філіпа Молтера спільно з компанією Frener & Reifer. Раніше технологія використовувалася для відкриття й закриття щілин у теплицях, але недавній дослідний проект д-ра Молтера показав, що вона рентабельна для охолодження подвійних фасадів без складних засобів управління.

+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 18971