Прийнято ключові закони з енергоефективності

Прийнято ключові закони з енергоефективності

22 червня у рамках «дня енергоефективності» Верховна Рада України прийняла два законопроекти: «Про комерційний облік комунальних послуг» та «Про енергетичну ефективність будівель», які є ключовими для продовження реформи ЖКГ, повідомляє платформа OKNA.ua.

Нові закони дозволять запровадити чіткі та прозорі правила у житлово-комунальному господарстві країни та запустити роботу Фонду енергоефективності, тобто дадуть старт системній реформі сфери ЖКГ.

Закон «Про комерційний облік комунальних послуг» дозволить запровадити 100%-вий облік споживання енергоресурсів. За словами координатора житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяни Бойко, сьогодні облік тепла у багатоквартирних будинках забезпечено лише на 61-63%.

Спеціалісти наголошують, що законопроект «Про енергетичну ефективність будівель» наразі не у повній мірі відповідає нормам ЄС. Однак його прийняття достатньо для запуску процесу енергетичної сертифікації будівель.

Читайте також: В Україні прийнято закон про Фонд енергоефективності

Для системної термомодернізації житлового комплексу потрібно також забезпечити фінансування роботи Фонду енергоефективності. Як напередодні заявляв керівник Групи підтримки України в Єврокомісії Петер Вагнер, якщо в Україні буде правильно продумана структура допомоги, ЄС спільно зі Світовим банком будуть і надалі допомагати Україні у впровадженні енергоефективних заходів. «Багатоповерхові будинки – це ключовий сектор у питанні підвищення енергоефективності», — зазначив експерт.

Читайте також: III зустріч Клубу енергоефективності

Для повноцінного запуску реформи необхідне прийняття останнього законопроекту з «пакету енергоефективності» — ЗП «Про житлово-комунальні послуги».
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 18346